Idővel minden egyes lakásnál eljön a pillanat, hogy szükségessé válik a falfelületek újra festése, tapétázása. Jellemzően a festett falak elkoszolódnak, már elvesztik régi fényüket vagy csak egyszerűen új színre vágyik az ember.

A tapéták sárgulnak, és néhány helyen kezd elengedni a tapétaragasztó is. Ekkor szokott a legtöbbünk úgy dönteni, hogy itt az ideje a lakásfelújításnak. Az elkövetkezendő néhány sorban megpróbáljuk felsorolni, hogy milyen anyagokra és eszközökre lesz szükség, hogy otthonunk falai újra elnyerjék régi vagy új pompájukat.

De kezdjük mindenekelőtt az előkészületekkel 😊

Tervezzünk – szervezzünk:

 • Vizsgáljuk meg falaink minőségét, hányszor volt festve, milyen színt viszünk rá a régi színre, stb..
 • Marad a mostani berendezés vagy lesznek változtatások.
 • Mik a trendek: http://www.lakaskultura.hu/felujitas/fakfestektrend-mi-lesz-divat-2020-ban/  vagy https://femina.hu/otthon/2020-lakasszinek/
 • Mérjük fel saját igényünket, milyen helységet festünk mésszel vagy diszperziós festékkel, mekkora felületet fogunk festeni (1L kb. 8m2 egyszeri festésére elegendő). Fogunk e mázolni ajtót, ablakot, egyebet?
 • Interneten elérhető szín-tervező programok kipróbálása, szeretnénk e díszléceket – rozettákat felhelyezni a falra. Pl: https://www.dulux.hu/hu/articles/tltsd-le-az-uj-dulux-visualizer-alkalmazast
 • Látogassunk el a festéküzletbe, nézzünk színmintákat többféle megvilágításban. vegyük figyelembe a színek az emberi érzékelésre nyújtott hatását. Nyugalomra vagy vibrálásra van szükség az adott helységben. Válasszunk tapétát ennek megfelelően.
 • Ha nehéz a döntés kevertessünk kis mennyiségű festéket, s otthon kenjük fel több helyre, figyeljük a megvilágítást a színek összhatását mindenféle napszakban.
 • Napjainkban nehéz hirtelenjében festőt találni, ha nem magunk végezzük e nemes munkát, időben meg legyen minden, ami szükséges a festéshez.
 • Járjunk utána mit is kell majd csinálni a festéssel, szükség van e glettelésre vagy csak festünk.
 • Ha mi festünk, és nincs sok tapasztalatunk, járjunk minden technikai kérdésnek utána, hogy ne menet közben derüljön ki, hogy segítségre van szükség. Tanuljuk meg a glettvas, spakli, henger és az ecset helyes használatát. 😊
 • Ha mindezzel megvagyunk, álljon rendelkezésre: a szerszámok, festék, takarófóliák, szabadidő és a jókedv. 😊

Mikor elérkezik az idő kezdjük a helyiség kiürítésével vagy legalább a bútorok összetolásával. Jöhet az előtakarítás. Mentesítsük a helységet a porcicáktól, s egyéb felesleges dologtól, amit az összepakolás után még találunk, hogy elkezdődhessen a nagy művelet s örömmel végezhessük azt 😊.

Majd nyílászárókat, padlót, nem festendő felületeket takarjuk le fóliával, ragasszuk le a széleket papírragasztóval.

Ha nem tisztasági festést végzünk, ki szeretnénk javítani a helyiség falhibáit (repedések, szögek, egyéb egyenetlenségek)  , akkor válik szükségessé a glettelés!

Glettelünk: sima falak a tökélestes festéshez

Falak glettelése:

Az idő vasfoga szépen lassan felemészti a falfelületeket. Ha nem gletteltek előzőleg szépen, itt-ott hozzácsapódik egy tárgy vagy gyermekeink véletlenül végig húznak rajta egy játékot és máris sérül a falfelület. A lakásfelújítás során ezeket a hibákat lehet kijavítani a glett segítségével. A hibák nagysága szerint választhatunk különböző mélységben felhasználható glettanyagokat (por vagy előre elkészített)

Glettanyagok: Rigips A+, 0-3, 3-6, 6-30, Vario, Polifarbe, Mester glettek, Harzo glettek, kétkomponensű kittek:  Presto, dupli, Body, Neoplast

Glettelés szerszámai: glettvas, csiszolópapír-vászon, hálós csiszoló, saroksimító, „H” léc, műanyag-szivacsos vagy gumisimító, akár henger, vödör, keverőszár 

Alapglettelés: 

A falak hibájánál távolítsuk el a málló részeket, a réseket kicsit tágítsuk, hogy könnyebb legyen a glettanyagot belesimítani. A réseket nedvesítsük be, majd simítsuk bele a matériát. Alulról felfelé és egy irányban glettelünk. Ha túl nagy a repedés lehet üvegszálas glettet vagy üvegszálas hézagerősítőt tenni. Simítsuk el a glettet. Ha ez megtörtént vagy csiszolással simítjuk el a felületet, vagy még melegében nedves szivaccsal áttöröljük és simítólappal tökéletesre húzzuk. Sarkok javításánál használhatunk hézagerősítő csíkot vagy alu élvédőt. A száradás 24 óra, utána lehet a falt csiszolni.

Normál glettelés: fokozatmentes, átmenetek nélküli felületet ad. 

Gipszkartonok glettelésének menete:

alapglettelés: illesztő fugákat kitöltjük, rögzítő elemeket áthúzzuk

normál glettelés: surló fény kiszűrése végett utósimítás a fokozatmentes átmenet elérése a cél

speciális glettelés: fugák széles hézagolása és csiszolása, fennmaradó felületi egyenetlenségek elsimítása

különleges glettelés: a felület teljes áthúzása

Fontos, hogy jóminőségű anyagokkal és lelkiismeretesen dolgozzunk a tökéletes felület érdekében, így elkerülhetjük a festéken való átütést egyenetlenségek kiemelkedését. 

Ha mesterrel dolgoztatunk feltétlenül beszéljük át a glettelés minőségét.

A jól elvégzett munkafolyamat után egy igazán szép és egyenes falfelületet kapunk, amire már festhetünk vagy tapétázhatunk is.

Festés előtt, közben s után:

Falfelület esetében:

Régi, levelekben leváló festett falaknál kötelező a felület teljes megtisztítása.

Szappanos vízzel mossuk le a felületet – hagyjuk száradni, majd csiszolópárnával érdesítsük meg a felületet, majd portalanítsunk. 

Párás, penészes, vizes helységekre: speciális falfesték vagy penészgátló adalék használata

Általános felületre: bel és kültéri falfestékek (diszperziós, mészalapú, szilikonos vagy szilikátos festékek)

Fa- fémfelületek esetében: vegyszeres (Kromofág, Tikkurila, Polifarbestb), fém esetén lehet rozsdaátalakítóval, vagy hevítéses (benzinlámpa, forró levegőfújó) eljárással.

Ha szükséges mélyalapozással kezdjük a festést, majd jöhet a „snájdolás” 😊

Először a sarkokat húzzuk ki széles ecsettel, ablak- ajtókeretek és kapcsolók körbefestése jöhet, majd a festőhengerrel vigyük fel a festéket a falra. Híg festékhez hosszabb szálú festéket, sűrűbbhöz rövid szőrű hengert használjunk.

Tisztasági festésnél nagy valószínűséggel elegendő egy rétegben festeni. Ha erősebb festéket szeretnénk átfesteni, ajánlatos előtte egy rétegben fehér festéket felvinni a felületre, s úgy egy Polifarbe Platinum egy rétegű vagy két rétegben bármilyen beltéri falfestékkel (Héra, Tikkurila, Dulux, Jub, Casati, Caparol, stb)felvinni a kiválasztott színünket.

2-6 óra a száradás, de a teljes átszáradás 24 óra. 

Ezután jöhet a hátradőlés a takarításig – visszarendezésig😊

A festékboltunkba betérő kedves vásárlóknál a festékválasztás mindig komoly kihívást jelent. A hazai piacon számos festék típus elérhető a gyártók kínálatában. A színkártyák segítségével kiválaszthatjuk a számunkra leginkább megfelelő színvilágot. Mi a Szivárvány Piktor festékházban javasolni szoktuk, hogy a lakásfelújítás előtt tervezzék meg, hogy milyen színűek legyen a helységek a lakásban. Abban az esetben, ha olyan árnyalatú festék, ami számunkra megfelelő lenne, nem található a gyártóknál, akkor gépi színkeveréssel orvosolható ez a probléma. Ilyen jellegű szolgáltatás a mi festékboltunkban is elérhető.
Tipp kisebb gyermekes családok részére: Sok esetben problémát jelent, ha egy frissen festett falra a gyermek rajzolni kezd. Ilyenkor a szülök, elsápadnak, hogy festhetik újra a rajzolt falfelületet. Napjainkban ez már nem szükséges. A probléma megoldása, a 2-3000szeresen mosható falfesték. 

Dekorfestékekkel egy későbbi bejegyzésben fogunk foglalkozni teljes mellszélességében 😊

Tapéta: harmóniát teremt a lelkünkben és a lakásunkban

Nálunk rendelhető tapéta: www.karky.sk

Egy sarkalatos pontja a lakásfelújításnak, hogy szeretnénk-e tapétát vagy sem. Sokan úgy döntenek a festett falak után, hogy most tapétázni szeretnének. A tapétának számos típusával találkozhatunk a gyártók hazai kínálatában: modern tapéta, natúr tapéta, design tapéta, klasszikus tapéta, exclusive tapéta, gyermek tapéta, folyékony tapéta, öntapadós tapéta, textil tapéta.  Ez mellet szót említhetünk az álmennyezetek és a hungarocell díszlécek alkalmazására.

 Érdemes jól átgondolni, hogy a lakásunk különböző helyiségeibe milyen típusú tapétát választunk. A különböző design elemeket tartalmazó tapéták esetében figyelni kell, hogy az illesztések megfelelőek legyenek a felrakás során. 

5 tipp a tapétázáshoz, arra az estre, ha mi magunk szeretnénk elvégezni:

 • Kizárólag olyan falfelületre tegyük fel a tapétát, ami egyenes. 
 • A régi tapétára ne tegyük rá az újat.
 • Mindig használjunk tapétaleoldót a régi tapéták eltávolítására.
 • Minőségi tapétaragasztót vásároljunk a festékboltban.
 • Érdemes nagyobb űrtartalmú szemeteszsákot vásárolni a keletkezett hulladék gyűjtésére. 

Tapétázás menete:

  • Számítsuk ki mennyi tapétára lesz szükség, vegyük figyelembe a nyílászárókat, kb. 15%-ot kell rászámolni az esetleges tévedések, leszabások elkerülése végett.
  • A tapétához megfelelő ragasztót válasszunk.
  • Ellenőrizzük a megvásárolt tapéta színét, sérülésmentességét, végezzünk próbaillesztést, figyelni kell a tapétairányt.
  • Vegyük szemügyre a falfelületet.
  • Ha szükséges laza réteget eltávolítani, majd portalanítani, szennyeződéseket eltávolítani.
  • Szükség szerint alapozás, glettelés, tapétaragasztó és munkaasztal előkészítése .
  • Szabjuk le a tapétát alul kb 5cm ráhagyással, amit a simítás végén éles sniccerrel le tudunk majd vágni.
  • A hagyományos tapétákat a hátoldalukon kell bekenni, míg másoknál a falfelületet, hosszanti majd kereszt irányban hengerrel vagy ecsettel kenjük és hagyjuk pihenni úgy a tapétát, hogy összhajtogatjuk és 10-15percig pihentetjük.
  • Tapétázást a plafontól és saroknál kell kezdeni, a ragasztás történhet átlapolással (3-5mm-es átfedés) vagy illesztéssel (papír vagy papír hátú tapéták esetében makulatúra előzetes felhelyezésével, de teljes száradásával).
  • Ha feltettük a falra a tapétát tapétázó kefével simítsuk el a felületet fölülről lefelé és középről kifelé, hogy kiszorítsuk a légbuborékokat.
  • A kitüremkedett tapétaragasztót azonnal el kell távolítani.
 • Száradás után acéllemez mellett vágjuk le a fennmaradó és fölösleges tapétacsíkot.

Tapéta tisztítása:

Mosásálló tapéta: finoman nedves szivacsos mosószeres vízzel tehetjük meg.

Száraz és dörzsálló tapéta: Úgy nevezett falradírral (1kg liszt, 4dkg rézgálic, 8dl víz, 2dkg timsó elegye) gyengéden áthúzni a tapétán 

Lakásfelújításhoz használható eszközök

Igazán hosszú listát írhatnánk az elkövetkezendő sorokban. Mi most a legfontosabbakat próbáltuk összeszedni, amivel egy lakásfelújítás már elvégezhető.

Eszközök a lakásfelújításhoz (lista):

 • maszkoló szalag, sniccer
 • glettvas
 • keverőszár
 • csiszolóvászon
 • ecset
 • takarófólia
 • sittes zsák
 • festékhenger
 • festék csepegtető tálca
 • festékes vödör, spakli
 • létra vagy toldószár
 • szájmaszk a fal csiszolásához
 • glettanyag, tapadóhíd, mélyalapozó, festékek, díszítőfestékek, hungarocell díszlécek

A lakásfelújítás a legtöbb embernek néha feszültséget jelent. 

Írásunkban megpróbáltunk a vásárlóink által feltett kérdések alapján néhány támpontot adni, hogy mire érdemes figyelni egy felújítás megkezdése előtt.

De: ami a legfontosabb a rengeteg munka előjárójaként, hogy a közérzetünk nagyban függ a lakás alaphangulatától/ kinézetétől.

Időnként szükség van a változtatásra, az egyhangúság megtörésére. Ehhez néha elég egy cserép virág vagy egy szép lámpa, új szőnyeg vagy takaró a kanapén. 

Egyre több lelkes és bátor ember részesül a festés örömeiben, hozzásegít mindenkit kívül – belül a megújuláshoz, néha túlrepít a gondokon egy kis házimunka… a végeredmény pedig saját magunk öröme 😊

Csodaszép tavaszi időket kívánunk, a legnagyobb tisztelettel:

a Szivárvány Piktor – Festékház „brigádja”