A lakás része a fürdőszoba, ami nagyobb odafigyelést igényel, mint a többi helység. Miért is? Mert itt a legnagyobb a hő és páraingadozás.

A fürdőszoba különleges hely, egyszerre intim és egyszerre kényes…

Víz – az életet adó és fenntartó erő, folyamatosan áramlik különböző formákban, okozhat örömöt vagy bánatot. Ezért igen oda kell figyelnünk a vizes blokkunkra.

Fürdőszoba

A házak épülhettek/ épülhetnek:

régebben: szigetelés nélkül

     majd szigetelés nélkül használva napjainkig

     vagy utószigetelve            

újabban: szigetelve  

Hasznos tanács a szigeteléshez!

Amennyiben szigetelésre kerül sor, nagyon oda kell figyelni a meglévő vagy az új alap és fal tulajdonságaira.

Fontos, hogy tökéletes legyen a nedvesség kizárása az épület szerkezetéből, mert a későbbiekben ez a legtöbb probléma forrása. Ezért nagyon fontos a ház szellőzésének megoldása, folyamatos működtetése. A szellőztetés ne sokként érje a lakást, hanem biztosítani szükséges az egyenletes levegő áramlást.

Erre ma már vannak szellőző berendezések, különböző teljesítményű szellőztető ventilátorok.

Ha nem látjuk át a helyzetet, feltétlenül szükséges egy szakember véleményének kikérése a később felmerülő szakmai és egyéb gondot okozó kellemetlen helyzetek elkerülésére. Ezt fontos papíron is rögzíteni. Érdemes ez mellé egy biztosítási ügynök véleményének kikérése, hogy a biztosítási szerződésben foglalt követelmények teljesüljenek.

Ha tanácstalanok vagyunk lehetőségeinkkel, igényeinkkel, a trenddel vagy az új berendezéssel kapcsolatosan, vegyük igénybe lakberendező segítségét, aki nagyon hasznos tanácsokkal szolgálhat szakmájából adódóan. 

Probléma felmerülése esetén, ne aggódjunk, a mai technika – vegyészet, festékipar csodákra képes, és számos problémára lehet megoldást találni 😊  

Hasznos tanács a csempézéshez, burkoláshoz!
Visszatérve a fürdőszobához, csempézéshez és járólapozáshoz, amikor „kisebb” munkálatokat végzünk:

Normál esetben a járólap is csempe és az oldalfal is vagy végig vagy bizonyos szintig. A bizonyos szinttől felfelé a nagy átlag kifesti a fennmaradó függőleges felületet és a plafont. Tudnunk kell arról is, hogy csempékben és járólapokban, de még a fugázó anyagokban is van különböző minőségű és kopásálló típus.

Beltérben a meglevő és régebbi csempék, fugák idővel a víz hatására veszítenek a vízállóságukból, ezáltal a víz már át tudja itatni a csempét, a fuga összeszárad –  a folytatást már ki tudjuk találni…

Kültér esetében pedig csodálatosan fel tud fagyni a járólap.

Több esetre megoldás a folyékony fólia használata, pl. Casati Guaina gum vagy üzemi szigetelő.

A folyékony fólia speciális műgyanta alapanyagú termék vízálló és elasztikus tulajdonságokkal, melyet száradás után is megtart minden építési felületen. 

Betonból vagy csempézett és nem járható betonburkolatokból készült bármilyen típusú tetőfedő és terasz vízszigetelésére és védelmére szolgál. Kül -és beltérben egyaránt használható egykomponensű vízzel hígítható termék. Ha a csempe átázik vagy csak más színvilágot szeretnénk a fürdőszobába varázsolni, az egyik legjobb megoldás a csempe átfestése, erre alkalmas pl. a Casati Keramik. A csempe festésére alkalmas festék egy nem szívóképes felület képez a csempén, ami megfelelően rugalmas, víztaszító ami által egy nagy fizikai ellenállóképesség alakul ki. Több ezer szín közül lehet választani, melyet azonnal ki lehet keverni.

Fürdőszoba festésére kiválóan alkalmas falfesték a Casati Hydrofinish vagy egyéb fürdőszobafesték. Teljesen univerzális felhasználásra, selyem, matt és fényes kivitelben. A rosszul szellőző, zárt terek egyik legalkalmasabb falfestéke, mely színezhető és nem sárguló tulajdonságokkal is rendelkezik. Felhordása rendkívül egyszerű, bármilyen eszköz alkalmas a használatra.

Fontos tudni, hogy minél erősebb a festék fénye, annál erősebb védelmet tud biztosítani a falfelületen.

Létezik két nagy ellenség, ez pedig a vízkő lerakódás és a páralecsapódás.

A vízkő mattítja a felületet, ezért évek múltán veszíthet az ellenállóképességéből – ilyenkor egy új festéssel védekezhetünk a nagyobb kár ellen.

A páralecsapódás visszakanyarodik a szellőzés témaköréhez, ami penészesedéshez vezet.

Hasznos tanácsok a fürdőszoba felújításhoz
Amennyiben teljes fürdőszoba felújítást tervezünk vegyük figyelembe az alábbi lépéseket:

Mindenekelőtt: Megtervezni – költségvetést készíteni, kiválasztani, megrendelni csempét, járólapot, fürdőkádat, zuhanyzót, szanitereket vagy festéket – műgyantás padlózatot vagy éppen padlófestéket (és dekorfestéket (erről egy másik blogban írok a Casati Loggia termékek kapcsán)

Meg kell szervezni és tervezni a szakemberek közreműködését, sitt elszállítását – anyagok időre való megérkezését, + és – ráhagyási időket, anyagi fedezet és tartalék megállapítását.

Érdemes a villanyszerelőt is elhívni, ha szükségét érezzük (pl: régi vezetékek vannak a falban, máshova szeretnénk világítótestet vagy konnektort).

Szükséges e bojlert vagy vízmelegítőt cserélni, ha az a fürdőszobában van elhelyezve.

A SZELLŐZÉS kérdését tartsuk mindenféleképpen szem előtt.

A kád anyagának eldöntése kardinális kérdés, mind a lemez mind az akril kádnak megvannak előnyei és hátrányai, vonatkozik ez a zuhanytálcára is. Gondoljunk eközben a hely és anyagi vonzatra is. valamint ha a kádat választjuk az állítható lábak, előlap vagy csempézése is kérdése. Hacsak nem festjük át a kádat is 😊

 

A kád vagy zuhany plusz költsége, ha rendelkezik hidromasszázs funkcióval, amit állandóan karban kell tartani.

A wc tartály lehet falba süllyesztett vagy falra kihelyezett, milyen legyen a wc kagyló – érdemes ezeket is alaposan körbe járni.

A kézmosók választékánál is szinte a csillagos ég a határ, nagymértékben befolyásolja választásuknál a helység méret. Vegyük figyelembe itt a törölközők, mosógép, egyéb berendezések elhelyezését, hogy minden a lehető legpraktikusabban férjen el kellemes érzetünk kedvéért.

Fürdőszoba

Ha a dolgokat le és ki kell bontani

Első lépésként a csempét, járólapot, majd a kádat mosdót távolítják el. Ha vízvezetéket szerelnek/cserélnek fel kell készülni a fal bontására. A nyugalom megőrzése érdekében készüljünk füldugóval és fekete napszemüveggel 😊

Ha falat bontanak érdemes átgondolni, hogy szeretnénk e más helyre tenni szanitereket, radiátort. Ha már bontás érdemes azon is gondolkozni a földben levő csövek állapotfelmérésében. Ha bontásra kerül a sor lehet újra betonozni abban az esetben. Amennyiben ezekkel elkészült a mester, kezdődhet a csempézés, lapozás – majd a szaniterek beszerelése. A kád vagy zuhanytálca beszerelésénél nagyon oda kell figyelni a beállításokra, megfelelő purhabbal való kitöltésére. Ha nincs megfelelő beállítás a kád a használat során sérülhet, megállhat benne a víz, elrepedhet, stb. Menet közben már gondolhatunk fürdőszobánk dekorálásán is, új fürdőszobaszekrény, törölköző tartó, virág s egyéb kiegészítők beszerzésén.

Legfontosabb mégis, hogy tudjuk mit szeretnénk, mekkora anyagi keretet tudunk rászánni egy fürdőszoba felújításra. Az egyre fejlődő – újabb technológiákkal előálló gyártók szinte minden kívánságunknak – elképzelésünkre eleget tudnak tenni.

Legyen türelmünk magunk és a mesterek felé, mert jó munkához idő kell 😊

További szép kívánunk 😊.